You are currently viewing Cu joaca de-a povestea la gradi…

Cu joaca de-a povestea la gradi…

Copilaria este o poveste… traita si ca personaj, si ca autor. Dispozitia copiilor pentru aceasta ipostaza este infinita, pentru ca la ei povestea se leaga de joc – trairea “live” a povestii.

Povestea este cadoul, un fel de material promotional al vietii… se acceseaza fara efort si nu presupune vreun schimb. Si devine instrument… de generat experienta si bucurie.

La varste mici povestea are sens oricum ar fi. Plata, lunga, insiruita, fara o aparenta logica, fara final, nu conteaza! Conteaza sa fie spusa. Si mai ales ascultata!

Activitatea de story-telling (la grupa mare) ii face pe copii povestitori fericiti. Spun si asculta povesti, amesteca idei din viata de zi cu zi, de prin cartile citite seara inainte de culcare, de prin filme, de prin povestile altora.

Povestea are o structura simpla: inceput – continut – sfarsit. Si are o definitie simpla: tot ce se povesteste e poveste. Chiar si realitatea povestita, se supune regulilor povestii. Chiar si minciuna… e doar o poveste!

Ca fir narativ povestea se apropie mai mult de parcursul unei zile… in care evenimentele se tot adauga si se tot adauga, iar la sfarsitul ei vezi ca ziua a avut sens.

Noua ne plac povestile copiilor, le intelegem si apreciem geniul cu care copiii isi explica prin poveste orice si ne arata cum vad ei lumea. Asa am ajuns sa…publicam la Compania Mica “Minunata carte de povesti” a grupei mari, povestile spuse de copii in limba germana si culese, apoi traduse, de Mira Ion.

Iata cateva mostre… de poveste :

„Un fluture a intrat în casă şi voia să se joace de-a prinselea cu copilul.”

„Fata a visat o zână care a zburat la muzeu şi le-a deschis uşa. Astfel au putut să intre în muzeu.“

„Era odată o doamna căreia îi plăcea să facă plimbări. Era bucuroasă pentru că era îndrăgostită.“

„Un dinozaur a văzut odată o stea căzătoare, s-a speriat şi a fugit de acolo. Şi-a pus atunci dorinţa de a face baie cât mai mult posibil.“

„Copiii au visat o fantomă, care îi apăra, era o fantomă prietenoasă.“

„Vecinul răutăcios a venit şi i-a zis domnului : “Câinele tău mi-a mâncat găinile!” Domnul nu a vrut să se certe şi a cumpărat găini pentru vecin.“

„Roboţelul era îndrăgostit şi s-a dus cu prietena lui roboţica la Londra, unde au văzut un turn. I-a cumpărat flori pe care ea trebuia să le ude în fiecare zi.“

„Era odată un telefon mobil, care dorea să apeleze pe cineva. Telefonului i-a venit o idee: să facă scufundări, dar nu putea, pentru că nu dorea să se strice.“

„Un dragon dormea acolo cu puiul lui şi un duh îi ocrotea de oamenii răi.“