Mereu pornim de la potentialul copiilor pe care parintii si educatorii trebuie sa il stimuleze, sa il scoata la iveala. Ce inseamna asta? Sa stii sa faci in asa fel incat atunci cand copilului ii place o activitate, ea sa fie pentru el plina de sens, sa dezvolte placerea si (cand da de greu) rezistenta de a merge mai departe, de a-si insusi idei si abilitati, astfel incat sa simta ca acea activitate devine “a lui”, un bun propriu, o extensie a ceea ce este el… (noi, cei mari, spunem atunci ca potentialul a devenit o capacitate, ei, cei mici, nu spun nimic, doar persevereaza).
Cand activitatea e artistica… si se incheie cu un “produs”, exercitiul de placere si rezistenta e mai accentuat: copiii se apuca cu entuziasm de treaba. Trebuie insa atent ghidati …sa ajunga la capat. O opera de arta cere mai mult. Dar este in acelasi timp si o sursa mai speciala de rasplata, satisfactie.
Daca lucreaza impreuna cu un artist plastic, beneficiul copilului este foarte mare: el are ocazia sa vada cum pasiunea se transforma in hotarare si harnicie. Are ocazia sa preia mimetic “talentul” artistului de a nu se lasa pana nu finalizeaza ce si-a pus in minte sa creeze.
Fie ca e un portret, un peisaj abstract scos la iveala de sub stratul de tus negru, o natura statica cu flori sau un ou de lana filtuit, vedem in ele “potentialul”, placerea, rabdarea… inmagazinate acolo. Plus sclipirea aceea unica a fiecarui copil, momentul in care creativitatea le catalizeaza pe toate…
Priviti… Priviti cu insistenta. Veti intelege cum descopera copiii lumea, traducand-o in limbaj artistic propriu…
In Compania Mica facem zilnic cate ceva artistic. Majoritatea lucrarilor sunt facute de copii sub indrumarea educatoarelor. Iar la cursul de arta, organizat pentru cei foarte interesati, colaboram cu un artist plastic deosebit, Suzana Dan, alaturi de care copiii invata nu doar tehnici artistice foarte variate ci si un mod “artistic” de a vedea lumea…