De vreo doi ani incoace, toamna, facem zacusca impreuna cu copiii. Nu e ca acasa in bucatarie. Procesul e mai special. E o demonstratie.
Pasul 1: Cumparam toate legumele si condimentele de care e nevoie la zacusca. Ele sunt necesare mai ales momentului didactic in care copiii invata ingredientele din care se gateste aceasta mancare traditionala. Nu uitam sa le prezentam si ustensilele de lucru. Si nu uitam sa ne spalam pe maini.
Pasul 2: Le prezentam vinetele si ardeiul in forma lor semipreparata: coapte si curatate (pregatite in prealabil). Aici deja, dincolo de explicatii, putem mirosi si chiar gusta. Apoi chiar le tocam impreuna.
Pasul 3: Curatam ceapa. Da, tot impreuna! Cu miros, cu cateva lacrimi… (si din nou spalat pe maini). Nu, nu o si tocam, pentru asta ne-am asigurat ca avem un blender. Apoi o punem la gatit.
Pasul 4: Amestecam legumele preparate si condimentele si le punem in slow-cooker.
Teoretic ar urma un pas de durata, intrucat in slow-cooker zacusca sta cateva ceasuri. Dar…
Pasul 5: Dupa atata munca este necesara o rasplata: degustam o zacusca pregatita in prealabil, ca sa intelegem pana la capat … care-i treaba cu zacusca.
Am avut surpriza ca a doua zi copiii sa manace cu mare pofta zacusca facuta impreuna, pana la ultima imbucatura.
p.s. Vreti reteta?