,,Germana este o limba usoara” doar pentru cei care o invata nativ sau intr-un mediu similar, prin ,,imersie” – cam ca inotul! … il poti invata doar in apa.
Comparatia cu inotul este relevanta mai ales cand e vorba despre copii: primul este contactul cu apa, apoi constatarea ca apa e placuta – desi usor rece la inceput, copiii ajung sa se simta in largul lor – apoi incet, incet stapanirea apei, nu pasiv, ci activ, prin miscare, exercitiu, vointa, bucurie. Treptat, cu sprijin si bunavointa din partea instructorului, inotul devine o …a doua natura.
Recititi paragraful cu gandul la germana… Prin joaca, poveste, dialog la Compania Mica ii invatam pe copii sa inteleaga realitatea si s-o exprime in limba germana, ca si cum acest lucru ar fi perfect natural.
Am vazut o fata inotand neintrerupt “douasprezece bazine”. Impresionant, nu? Este cel putin la fel de impresionant un copil de 6 ani care vorbeste 10 minute neintrerupt in limba germana, despre sine, cu bucurie, constient de ce poate, sarind de la una la alte in mod spontan. Stie sa descrie, sa explice, sa povesteasca, sa formuleze raspunsuri, sa faca glume (de care rade primul), sa inventeze jocuri de cuvinte, sa gaseasca rime, sa se dea mare! Nu e vorba doar de stapanirea limbii germane, e vorba de “stapanirea de sine” (ca sa spun asa) prin intermediul limbii germane si a obiectivelor atinse in cadrul tuturor activitatilor de la Compania Mica.
De ce germana? Datorita dimensiunilor uriase ale culturii germane: e limba marilor inventatori, a marilor oameni de stiinta (100 de premii Nobel), a marilor filozofi si scriitori, a marilor universitati.
Este de asemenea o limba care poate insoti adultul intr-o cariera spectaculoasa.
Este o limba care, odata invatata, face ca invatarea englezei, de exemplu, sa vina de la sine. In activitatea noastra de aproape zece ani am vazut copii care fiind fluenti in germana au invatat engleza fara nici un efort, au atins un nivel foarte bun in timp mult mai scurt, si au avut rezultate spectaculoase… rezultate pe care probabil invatand doar engleza nu le-ar fi atins. Intr-un fel… engleza vine la pachet. (In mod sigur inversa nu e valabila.) Este ceva obisnuit ca in clasa a XI-a copiii care studiaza in limba germana sa obtina atestate de utilizare C1 conform cunoscutului Cadru Comun European de Referinta pentru Limbi a Consiliului Europei, atat pentru limba germana cat si pentru limba engleza.